Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2004

Η φετινή έκθεση βιβλίου...

...Μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Υπήρχαν πολλά αξιόλογα έργα, και το μεγαλύτερο τμήμα της περσινής "σαβούρας" είχε εξαφανιστεί. Κυρίαρχο έργο κατα την γνώμη μου ήταν για μια ακόμα φορά η "Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα": 61 τόμοι, συν 2 ακόμα τόμοι αφιερωμένοι στην Ελλάδα, σύν 1 ακόμα τόμος, ανασκόπηση της περσινής χρονιάς. Δεύτερο τη τάξει έργο, η "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών: 17 τόμοι στο σύνολο. Εντύπωση που έκανε και ένα ακόμα ιστορικό έργο, η "Ιστορία της Ελλάδας του 20ου Αιώνα". Προς το παρών κυκλοφορούν οι πρώτοι τέσσερις τόμοι, και αναμένεται και η κυκλοφορία των υπολοίπων τεσσάρων που θα ολοκληρώσουν το έργο.

Οι Εκδόσεις Σοκολη είχαν τρία καταπληκτικά έργα: την "Ελληνική Πεζογραφία" χωρισμένη σε τρείς θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα, "Παλαιότερη Πεζογραφία" (15ος αιώνας - 1830), αποτελείται απο 12 τόμους. Η δεύτερη ενότητα, η "Μεσοπολεμική Πεζογραφία", (1914 - 1939) αποτελείται απο 8 τόμους, ενώ η τρίτη και τελευταία θεματική ενότητα, η "Μεταπολεμική Πεζογραφία" (1940 - 1967), αποτελείται και αυτή απο οκτώ τόμους. Το δεύτερο μεγάλο έργο των εκδόσεων Σοκολη, είναι η "Ελληνική Ποίηση", 6 τόμων. Τέλος, το τρίτο έργο είναι τα "Ευρωπαικά Γράμματα: Ιστορία της Ευρωπαικής Λογοτεχνίας", και αποτελείται απο 3 τόμους.

Απο εκεί και πέρα, μου άρεσαν ιδιαίτερα τα περίπτερα των εκδόσεων Κάτοπτρο (πήρα το "Νόημα των πραγμάτων" του Feynman), καθώς και το περίπτερο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, το οποίο είναι ορισμένα καταπληκτικά έργα, όπως το δίτομο "Αρχές φυσιολογίας", το "Νευροεπιστήμη και Συμπεριφορά", και το "Η κατάκτηση του παρελθόντος: οι απαρχές της Αρχαιολογίας" (το οποίο και αγόρασα).

Τέλος, να αναφέρω πως, πήρα και το Cogito, το καινούργιο τετραμηνιαίο περιοδικό φιλοσοφίας των εκδόσεων Νεφέλη. Αν εξαιρέσει κανείς το πραγματικά μεγάλο του σχήμα, κατά τα άλλα είναι εξαιρετικά προσεγμένο: 130 σελίδες με πλούσια θεματολογία, και με ελάχιστες διαφημίσεις.

Φυσικά, έπεσε και πολύ γέλιο με αρκετές γραφικές φιγούρες, καθώς και με αρκετούς γραφικούς τίτλους. Στο περίπτερο του Λιακόπουλου φιγουράριζαν όλοι αυτοί οι τίτλοι που πλασσάρει μέσα απο την εκπομπή του στο SevenX, και που προσπαθεί να μας πείσει πως αν δεν προλάβουμε να τους πάρουμε θα εξαντληθούν, και μετά τι θα κάνουμε χωρίς αυτά τα τεράστιας σημασίας έργα; Ε, δεν πειράζει, θα βρούμε αλλού υλικό για προσάναμα... Κάπου πήρε το μάτι μου και τον Φουράκη. Ναι, ο εκλεκτός των Θεών τίμησε την έκθεση με την παρουσία του. Άλλο ανέκδοτο ήταν μια μεγάλη αφίσα στο περίπτερο των Σαϊεντολόγων, η οποία έδειχνε τον Αινστάιν, να δηλώνει πως "οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% των νοητικών τους δυνατοτήτων". Σε σχετική ερώτηση στην κυρία που ήταν υπεύθυνση στο περίπτερο, πήραμε την απάντηση πως δεν γνωρίζει σε ποίο του έργο ή πότε τέλοσπάντων είπε κάτι τέτοιο ο Αϊνστάιν. Υπήρχαν επίσης τα γνωστά πλέον βιβλία για την Ατλαντίδα, για την Αστρολογία, για το Φένγκ Σουί, κλπ κλπ κλπ. Σε γενικές γραμμές πάντως, καλή ήταν η έκθεση, και σίγουρα καλύτερη απο την περσινή. Μόνο που θέλεις 3 ώρες για να δείς όλα τα περίπτερα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: