Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004

Έκανε λάθος ο Δαρβίνος; National Geographic, τεύχος Νοεμβρίου 2004...

Στο τελευταίο τεύχος του National Geographic φιλοξενείται ένα πληρέστατο άρθρο 32 σελίδων, το οποίο αναφέρεται διεξοδικά στην Θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου. Παραθέτω απο το Editorial του περιοδικού (οι επισημάνσεις δικές μου): "

...Ο μηχανισμός της Εξέλιξης, η "φυσική επιλογή" του Δαρβίνου, εξηγεί πως τα φυτά και τα ζώα έχουν καταλήξει στην σημερινή τους μορφή και τα πρότυπα συμπεριφοράς τους. Σήμερα και οι δύο όροι εξακολουθούν να παρεξηγούνται. Ένα μέρος της σύγχυσης οφείλεται στην φράση "θεωρία της εξέλιξης". Όταν οι επιστήμονες μιλούν για "θεωρία", εννοούν μια διατύπωση που βασίζεται στην ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ή στο ΠΕΙΡΑΜΑ και εξηγεί πλευρές του ορατού κόσμου τόσο καλά ώστε να γίνεται αποδεκτή ως ΓΕΓΟΝΟΣ. ΔΕΝ εννοούν μια ιδεά εκ του μηδενός ΟΥΤΕ μια αστήρικτη πεποίθηση... οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μεθόδους άγνωστες την εποχή του Δαρβίνου, εντοπίζουν όλο και περισσότερες αποδείξεις σχετικά με τους εξελικτικούς δεσμούς ανάμεσα σε όλα τα όντα."

Επίσης, παραθέτω απο το κυρίως άρθρο (οι επισημάνσεις δικές μου):

"Αν είστε εκ φύσεως σκεπτικιστές, δεν έχετε εξοικοιωθεί με την επιστημονική ορολογία και αγνοείτε τον τεράστιο όγκο των στοιχείων, μπορεί ακόμα και να μπείτε στο πειρασμό να την χαρακτηρίσετε απλώς μια "θεωρία". Με την ίδια έννοια, η θεωρία της σχετικότητας όπως την διατύπωσε ο Αινστάιν είναι "απλώς" μια θεωρία. Η άποψη ότι η Γη γυρίζει γύρω απο τον Ήλιο και όχι το αντίθετο, που διατυπώθηκε απο τον Κοπέρνικο το 1543, είναι μια θεωρία. Η κίνηση των τεκτονικών πλακών είναι μια θεωρία. Η ύπαρξη, δομή και δυναμική των ατόμων; Ατομική θεωρία. Ακόμη και ο ηλεκτρισμός είναι ένα θεωριτικό οικοδόμημα που στηριζεται στα ηλεκτρόνια, μικροσκοπικές φορτισμένες μονάδες μάζας που δεν τις έχει δει ποτέ κανείς. Κάθε μια απο αυτές τις θεωρίες είναι ένα ερμηνευτικό σχήμα που έχει ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΙ σε τέτοιο βαθμό - απο τις ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ και τα ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ - ώστες οι ειδικοί να το αποδέχονται ως ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Αυτό εννοούν οι επιστήμονες όταν μιλούν για μια θεωρία: όχι μια αφηρημένη και αναξιόπιστη υπόθεση, αλλά μια εξηγηματική διατύπωση που ΕΠΑΛΗΘΕΤΕΤΑΙ απο τα τα ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Αποδέχονται μεν αυτή την εξήγηση, αλλά με ΚΡΙΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ, υιοθετώντας την ώς την πιο πειστική διαθέσιμη αντίληψη για την πραγματικότητα, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστούν κάποια σημαντικά δεδομένα που να την ανατρέπουν ή να προκύψει κάποια καλύτερη εξήγηση". ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: