Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005

Περί προσελήνωσης...

Προ ολίγων ημερών ανέβηκε στα fora του Focusmag ένα θέμα σχετικά με το moon landing hoax, την υποτιθέμενη απάτη της NASA σχετικά με την προσελήνωση του 1969. Πρόκειται ίσως για την δημοφιλέστερη θεωρία συνομωσίας της τελευταίας 35ετίας, και σίγουρα για μια απο τις δημοφιλέστερες όλων των εποχών (κατά την γνώμη μου, η all time favorite είναι η
Παγκόσμια Σιονιστική Συνομωσία και τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών). Σήμερα λοιπόν, 36 χρόνια μετά το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στην Σελήνη, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν πως επρόκειτω για απάτη της NASA και της Αμερικάνικης Κυβέρνησης, η οποία ήθελε να αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών της, μετά τις μεγάλες διαστημικές επιτυχίες της τότε Ε.Σ.Σ.Δ. (η δεκαετία του '60 είναι τυπικά ψυχροπολεμική). Αναρωτιέμαι όμως, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη προθυμία για αμφισβήτηση ενός γεγονότος το οποίο είναι τόσο συντριπτικά τεκμηρωμένο; Εδω δεν μιλάμε για ένα γεγονός το οποίο συνέβη σε κάποιο ασαφές και μακρινό παρελθόν: μιλάμε για ένα γεγονός το οποίο συνέβη σε σαφή ιστορικό χρόνο, και με σύγχρονες δυνατότητες καταγραφής και αξιολόγησης. Μιλάμε για ένα γεγονός για το οποίο υπάρχουν ακόμη αυτόπτεις μάρτυρες και συμμετέχοντες. Θέλοντας να κάνω μια μικρή καταγραφή των αποδεικτικών στοιχείων που καταδυκνύουν την πραγματικότητα του γεγονότος, κατέληξα στα εξής 5 βασικά αποδεικτικά αντικείμενα (και δεν περιλαμβάνω σε αυτά την παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος):

1. Τα άτομα τα οποία περπάτησαν στην Σελήνη, ήταν συνολικά 12. Υπάρχει λοιπόν η μαρτυρία 12 αστροναυτών, οι οποίοι απο το 1969 ως το 1973 προσεληνώθηκαν. Εκτός κι αν είναι και οι 12 μέλη της συνομωσίας, θα πρέπει να δεχτούμε την μαρτυρία τους ως αληθή.

2. Τα άτομα τα οποία εργάστηκαν στο κέντρο ελέγχου κατά την διάρκεια των 6 επιτυχημένων αποστολών προσελήνωσης, είναι εκατοντάδες. Εκτός κι αν ήταν όλοι μέλη της συνομωσίας, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι κανένας τους δεν εμφανίστηκε ποτέ με κάποιο ισχυρισμό περί απάτης του όλοι εγχειρήματος.

3. Κατά την διάρκεια των 6 προσεληνώσεων, και ειδικά της πρώτης και σημαντικότερης, δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ αυτές που παρακολουθούσαν τις ραδιοεκπομπές: το ίδιο έπρατταν και επιστημονικές ομάδες άλλων χωρών, και ειδικά οι χώρες του ανατολικού μπλόκ, οι οποίες είχαν κάθε συμφέρον να καταγγείλουν τις αποστολές ως κατασκευασμένες, αν όντως είχαν στοιχεία τα οποία θα αποδείκνυαν πως η εκπομπή ήχου και εικόνας δεν προερχόταν απο την Σελήνη (φυσικά διέθεταν την αναγκαία τεχνολογία παρακολούθησης). Εκτός κι αν οι χώρές του Ανατολικού μπλόκ και η ίδια η Ε.Σ.Σ.Δ. υπήρξαν μέλη της ίδιας συνομωσίας, θα πρέπει να δεχτούμε πως αντιμετώπισαν το γεγονός των προσεληνώσεων ως αληθινό.

4. Το φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό που υπάρχει απο τις 6 αυτές προσεληνώσεις, είναι πραγματικά τεράστιο. Τα κύρια στοιχεία βέβαια τα οποία αντλούν οι υποστηρικτές της θεωρίας συνομωσίας, προέρχονται απο ορισμένες απο αυτές τις φωτογραφίες. Τα συγκεκριμένα όμως επιχειρήματα τα οποία προβάλλονται με βάση αυτές τις φωτογραφίες, έχουν να κάνουν περισσότερο με άγνοια των βασικών αρχών της φωτογραφικής τέχνης, παρά με ουσιώδη επιχειρήματα. Με δυο λόγια: Τα πιο "τρανταχτά" επιχειρήματα των υποστηρικτών της θεωρίας συνομωσίας, είναι και τα πιο εύκολα στο να τα καταρίψει κανείς, διαθέτοντας απλά βασικές γνώσεις φωτογραφίας.

5. Και οι 6 αποστολές έφεραν πίσω μαζί τους σεληνιακά πετρώματα, τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες κιλά. Τα πετρώματα αυτά μοιράστηκαν σε ερευνητικές ομάδες και σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διεθνείς επιστήμονικές ομάδες οι οποίες έγιναν κάτοχοι αυτών των πετρωμάτων, πιστοποιούν πως πρόκειται πράγματι για πετρώματα τα οποία δεν προέρχονται απο τον δικό μας πλανήτη, αλλά απο την Σελήνη. Εκτός κι αν οι επιστημονικές αυτές ομάδες απο όλο τον κόσμο αποτελούν και αυτές τμήμα της συνομωσίας, θα πρέπει να δεχτούμε πως η πιστοποίηση τους είναι αληθινή και πως τα πετρώματα αυτά προήλθαν απο την Σελήνη.

Τουτέστοιν: ή μιλάμε για μια συνομωσία στην οποία έλαβαν μέρος μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου απο όλο τον πλανήτη, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούν το στόμα τους κλειστό, ή δεν υπάρχει συνομωσία. Τα συμπεράσματα δικά σας....

Δεν υπάρχουν σχόλια: