Το ψαχτήρι του κακομοίρη...

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2005

Απο τον Gibbon στον Randi...

Παραθέτω το απόσπασμα απο την τελευταία σκηνή του ντοκυμαντέρ "The secrets of the psychics" του James Randi, παραγωγής 1993. Στην σκηνή αυτή ο Randi μονολογεί:

"Πολύς κόσμος μισεί τον σκεπτικισμό μου, και νομίζω πως καταλαβαίνω το γιατί. Οι ψυχικοί* προσφέρουν θαύματα και απεριόριστες δυνατότητες σε ένα κόσμο που συχνά φαντάζει δύσκολος και ανιαρός. Υπόσχονται υγεία, πλούτο, σοφία, αιώνια ζωή. Αν εξετάσεις όμως το καταγεγραμένο ιστορικό, δεν είναι οι ψυχικοί αλλά οι επιστήμονες αυτοί οι οποίοι κάνουν πραγματικότητα όλα αυτά τα οποία βελτιώνουν την ανθρώπινη ζωή. Και, για μένα, η επιστήμη περιγράφει έναν κόσμο πολύ πιο ενδιαφέρον απο οποιαδήποτε ψυχική φαντασία. Είναι ένας καλός κόσμος: όχι τέλειος, αλλά τουλάχιστον δικός μας. Οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, όπως είναι".

* Ο αγγλικός όρος είναι psychic, και αναφέρεται σε όσους υποστηρίζουν πως διαθέτουν παραφυσικές/ μεταφυσικές ψυχικές δυνάμεις (τηλεκίνηση, τηλεπάθεια, εξωαισθητηριακή αντίληψη κλπ.)

Το σκηνικό μου θυμίζει τον Edward Gibbon, ο οποίος δυο αιώνες νωρίτερα έγραφε στην "Παρακμή και Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας":

"Μια διάθεση σκεπτικισμού και ανησυχίας υπάρχει πάντα στα ελάχιστα ερευνητικά μυαλά. Η πρακτική των προλήψεων όμως είναι τόσο οικία στους πολλούς ώστε, αν ξυπνήσουν απότομα, θα μετανιώσουν για την απώλεια της ευχάριστης ψευδαίσθησης τους. Η αγάπη τους για το θαυμαστό και το υπερφυσικό, η περιέργεια τους για τα μελλούμενα, και η ισχυρή τους προδιάθεση να επεκτείνουν τους φόβους και τις ελπίδες τους πέρα απο τα όρια του ορατού κόσμου, ήταν οι βασικές αιτίες που ευνόησαν την καθιέρωση του πολυθεϊσμού. Είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη για πίστη στον γενικό πλυθυσμό, ώστε η πτώση οποιουδήποτε μυθολογικού συστήματος θα ακολουθηθεί κατά πάσα πιθανότητα απο την εισαγωγή κάποιου νέου είδους πρόληψης"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: